Dette foredraget er for deg som vil være en leder for det 21. århundre. Vi hører stadig at ledere løfter frem mangfold og likestilling som viktige elementer for økt verdiskaping, innovasjon og bærekraft. Det er likevel få som sier noe om hvordan de rekrutterer og leder mangfold og likestillingsarbeid, for å utløse potensialet i mangfoldet, eller for å utvikle en organisasjonskultur som bidrar til økt verdiskaping og innovasjon.
Mangfoldsledelse er lederes evne til identifisere og koordinere mangfoldskompetanse for å oppnå organisasjonens tiltenkte mål. Gjennom trygg, modig, inkluderende, fleksibel og nytenkende lederskap, øker man trivsel, motivasjon, deltakelse og effektiviteten blant alle sine medarbeidere. Derigjennom også fremstå attraktiv som arbeidsgiver for å tiltrekke talent og allsidig kompetanse.
Deltakere vil få økt bevissthet om hva mangfoldsledelse er og hvordan ledelse av mangfold kan bidra til økt verdiskaping.
Deltakerne vil få verktøy som de kan ta i bruk for å rekruttere og lede mangfoldet.
Foredraget bygger på kompetansekravene i verdens første standard for ledelsessystem for mangfold (SN 11201:218).
Mangfoldskompetanse er den kompetansen du som leder må utvikle for å identifisere, koordinere og bruke ressursene i bedriften du leder.
Det er også den kompetansen du eller dine medarbeidere kan utvikle gjennom tilhørighet eller deltakelse i ulike kulturer, religioner, språk eller som minoritet på en arbeidsplass eller i et samfunn. Som for eksempel en eller få kvinner på en mannsdominert arbeidsplass, eller en annen minoritet.
Mange snakker om å finne sine røtter, sitt opphav og sin gruppetilhørighet, men hvor leter vi etter de ulike røttene? Ikke alle søker sine røtter i hudfarge, religion eller nasjonalitet (opprinnelsesland). Noen søker etter tilhørighet og røtter i kjønn, seksuelle preferanser eller klasse. Andre igjen søker etter sterke føtter, fremfor røtter.
Hva er annerledeshet og hva er normalt? Hvem definerer det normale? Måten vi definerer oss selv på, kan være annerledes enn måten den andre definerer oss. Utfordringen er å gi hverandre retten til å definere seg selv, og dermed synliggjøre sine ressurser og svakheter på egne premisser.
Her kan du raskt og enkelt sende en forespørsel på et foredrag med Loveleen Rihel Brenna - selvfølgelig helt uten forpliktelser. Du får lynrask tilbakemelding om pris, dato og annet.
Copyright © 2019 | Loveheen Rihel Brenna | Privatlivspolitik | Powered by Athenas